Bertrix en zijn plateau trotseren de vallei van de Semois.

Dit grote Ardense dorp, met zijn naald- en loofbossen, wilde flora, prachtige panorama's, rotsen, bronnen en watervallen, laat zich 's zomers aaien door een streelzacht windje. In het najaar beuken wind en regen tegen de flanken en wanneer koning winter heerst, dekken koude en sneeuw het land toe.

In de vallei van de Semois brengt de wandeling van la Warnichamme u naar een mooi uitkijkpunt over Mortehan en zijn oude huizen uit de 18e eeuw. Bovenop de rotsen van Thibauroche ontdekt u de brede  waterloop, de molen met zijn scheprad en de oude woonstede van de familie Pierlot.


Maar de ogen worden ongetwijfeld het meest verwend tussen Auby en Cugnon met zijn weidse panorama over de vallei waarin Cugnon, met zijn oude kerk uit 1780, Mortehan en wat verder Herbeumont zich behaaglijk genesteld hebben.

Of het zich nu hult in nevel of uitstrekt onder een wolkenloze hemel, of het nu speelt met vurige herfstkleuren of de frisse tinten van de lente, het landschap dat zich voor de ogen van de wandelaar ontplooit is buitengewoon mooi.

Wat verder ontdekken we de site van Fayet of de "Jambon", met als hoogtepunt de meanders van de Semois en het kruis van Sint-Remaclus van waar het uitzicht adembenemend mooi is !

Los van deze trekpleisters, verdienen ook andere dorpen een ommetje, zoals Jéhonville en zijn dennenbossen, Orgeo (aan de Vierre), Nevraumont en Biourge met zijn typisch Ardense landschappen waarin er altijd wel enige landbouwactiviteit te bespeuren valt.

Le village d'Auby-sur-Semois

Le village d'Auby-sur-Semois

Auby-sur-Semois
B-6880 Auby-sur-Semois
(Bertrix)
Ontdekken
La ville de Bertrix

La ville de Bertrix


B-6880 Bertrix
Ontdekken
Le village de Cugnon

Le village de Cugnon


B-6880 Cugnon
(Bertrix)
Ontdekken
Le village de Mortehan et son cimetière classé

Le village de Mortehan et son cimetière classé


B-6880 Mortehan
(Bertrix)
Ontdekken

terug